Om David Siegel: "Creating Killer Web Sites" - fortsat.

Hayden Books, 1997. ISBN 1-56830-433-1.

Flere punkter, hvor jeg er uenig med Siegel.

HACK 1. Siegel synes, man skal håndkode HTML.

For 25 år siden mødte jeg programmører, der syntes, at assembler kode var sagen. Det kørte hurtigere end højniveausprog, og programmøren vidste i detalje, hvad der skete. Men det tog 5 gange så lang tid at kode. Og fejlfinding og vedligeholdelse var også mere besværligt.

HACK 2. Siegel anbefaler HACKs til at omgå begrænsninger i HTML og browsere.

Det er besværligt at arbejde mod en standard. Og når standarden modificeres, er man sikker på et stort vedligeholdelsesarbejde, og der er risiko for at hacket slet ikke kan gentages på en ny teknologi.

HACK 3. Siegel anbefaler overskrifter i GIF.

Selvfølgelig ser det flottere ud. Men hvis brugerne skal vente i fem sekunder på en overskrift, der læses på et kvart sekund, hvad er så signalet til underbevidstheden? Her er en side, hvor form/udseende/fremtræden er sat over funktion/indholm/væsen. Snork.

HYPE 1. Og så er der titlen - "killer". Hvem skal slås ihjel?

Det er selvfølgelig bare inflatorisk sprogbrug ("hype" på nudansk). Velsagtens er det konkurrenterne, der skal dø. Men surferne risikerer at dø af kedsomhed, mens de venter på de tunge sider. Og browseren risikerer at dø, når hackene lægger den ned.

Der er selvfølgelig også punkter, hvor jeg er enig med Siegel:

Siegel giver gode begreber til at forstå web sites. Første, anden og tredje generation; metaforer; temaer. Nettet er et nyt fænomen, og vi har brug for gode begreber for at kunne diskutere det.

Siegel vil bekæmpe nettets langsommelighed. Og han giver mange tricks til at komprimere billeder og grafik. Men det er sandelig også nødvendigt med hans æstetiske ambitioner.

Siegel illustrerer, at browseres forskellige fortolkning af den samme HTML kode er et problem. Men det forstærkes af hans ambitioner. Der er en indlysende løsning for den web site, der ikke vil være på forkant, men bare skal have sit budskab ud på nettet: Keep it simple and stupid.

Andreas Munk-Madsen, 28. maj 2001


Tilbage til Metodicas hjemmeside -> Web-design